Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-06@20:57:23 GMT

خواننده‌ای با نفسِ خسته

تاریخ انتشار: ۹ بهمن ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۸۲۷۹۴۷

خواننده‌ای با نفسِ خسته

فریدون فروغی با آن صدای جذاب برای چند نسل از جوانان ایرانی نوستالژی و خاطره‌ساز است، خواننده‌ای که علاوه بر صدای دورگه و خسته، نفسش نیز از محدودیت‌ها گرفته و خسته بود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، فریدون فروغی خواننده‌ای بود که طعم تلخ ممنوعیت در دهه پنجاه را چشید و محدودیت‌ها تا سالیان سال برای او ادامه داشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با این حساب اما فعالیت‌های او در موسیقی در تمام دوره‌های کاری‌اش بسیار درخور توجه است.

تحت تاثیر ری چارلز و فرهاد

ری چارلز خواننده مشهور آمریکایی سبک‌های مختلفی از جمله جاز، بلوز، کانتری و سول بود. موسیقی او بسیار از هنرمندان را در سراسر جهان تحت تاثیر خود قرار داده بود. از این طریق کشورهای اروپایی، آمریکای لاتین و آسیایی با الگوبرداری از این خواننده و آهنگساز برجسته سعی بر استفاده از المان‌های موسیقی ری چارلز با توجه به موسیقی ملی خود کردند. چیزی که بعدها موسیقی‌های دلنشینی در ژانرهای جاز لاتین و غیره را به وجود آورد.

موسیقی ایران از این قاعده نیز مستثنی نبود. اگر چه نمی‌توان به یک اعتبار ژانری خاص را برای او در نظر گرفت اما حضور خوانندگان مختلف از سراسر جهان در ایران و نشر و توزیع آثار آنها و عدم محدودیت‌های ویژه باعث شده بود هنرمندان دهه پنجاه موسیقی کشور، از جریان‌های موسیقیایی خارج از کشور خبردار باشند و از ویژگی‌های این نوع موسیقی در پرورش خلاقیت خود استفاده کنند. فرهاد از جمله افرادی بود که بیش از هر چیز تحت تاثیر موسیقی ری چارلز بود. به واقع موسیقی او را نمی‌توان راک محض، جاز یا بلوز دانست بلکه تمام ترکیبی از همه این ژانرها با پس زمینه‌ای یرانی بود.

فریدون فروغی که اهل جنوب تهران بود موسیقی را کاملاً خودآموخته و از سر علاقه و استعداد فراوانش در این زمینه و گوش دادن به انواع موسیقی خای مختلف فرا گرفت. در عالم هنر واضح است که هنرمندان در ابتدا تحت تاثیر مستقیم یا فیر مستقیم هنرمندانی دیگر هستند تا اینکه به مرور سبک ویژه خود را در موسیقی پیدا کنند. فروغی در ابتدا بیش از همه از موسیقی فرهارد و ری چارلز الگو برداری می‌کرد. بنابر این از همان ابتدا نقش شعر و ترانه و ادای صحیح آن در آهنگ‌های او بسیار حائز اهمیت بود. ولی در همان ابتدای فعالیت، این هنرمند به دلیل جنس صدای خاصش که طرفداران ویژه خود را داشت همواره مورد توجه شنوندگان بود. صدایی رسا، پرنفوذ با طنینی تا حدودی خش دار ولی دلنشین. فروغی در ابتدای شروع فعالیت خود موسیقی را در کافه‌های تهران شروع کرد تا اینکه پس از برعهده گرفتن خوانندگی در موسیقی فیلم مردمک شهرت زیادی را برای خود فراهم کرد.

ترانه فیلم آدمک و شروع فعالیت در سینما

حضور فروغی در سینما مربوط به فیلم آدمک می‌شود. فیلمی با داستانی عاشقانه که با روحیات آن زمان فریدون فروغی همخوانی داشت. به ویژه آنکه آهنگساز ترانه‌های «آدمک» و «پروانه خسته» تورج شعبانخانی باشد. فروغی به خوبی از پس اجرای این ترانه‌ها برآمد و همواره سلیقه خود را در خواندن لحاظ می‌کرد ولی بیش از آنکه به مانند خودش بخواند همچنان تحت تاثیر آثار فرهاد بود. فروغی فعالیت خود را در سینما به عنوان خواننده همچنان در فیلم‌های بعدی یعنی چکمه پوش، تنگنا و یاران ادامه داد که رفته رفته بر شهرت او افزوده شد.

همکاری فروغی با آهنگسازان مختلف و کسب تجارب متفاوت باعث شد که فروغی به توانایی ویژه صدای خود پی ببرد و سبک خود را در موسیقی پیدا کند. این تغییر که حاصل پختگی او است را می‌توان در آثار بعدی به خصوص در ترانه‌های فیلم یاران و سال قحطی به خوبی دید.

فروغی با اتکا بر خوانندگی کلام محورش و با بهره‌گیری از لحنی پر صلابت و خلاقیت‌هایش با تاکیدهای ویژه بر ضرب آهنگ‌ها و بازی با ریتم موسیقی در خوانندگی توانست خود را نه تنها به عنوان هنرمندی عامه پسند بلکه به عنوان پیشگام و نوآور در موسیقی راک، بلوز و پاپ به جامعه بشناسد به همین دلیل مخاطبان موسیقی او طیف وسیعی از مخاطبان عامه تا مخاطبان ویژه را در بر می‌گیرد.

شروع محدودیت‌ها و ممنوعیت‌ها

تلخ‌ترین لحظات زندگی فریدون فروغی که بخش بزرگی از سال‌های زندگانی او را در بر می‌گیرد، ممنوعیت‌های است که برای او در نظر گرفته شد. موسیقی فریدون فروغی در دوران پهلوی به دلیل مضامین ترانه‌های او که نوعی نیش و کنایه‌های سیاسی را در بر داشت در دوره‌ای کوتاه ممنوع شد و محدودیت‌های برای فعالیت‌های هنری او لحاظ شد، اما با این حساب همچنان فروغی به عنوان خواننده فعالیت‌های خود را ادامه می‌داد.

در اوایل انقلاب فروغی همچنان حضور ویژه‌ای در موسیقی داشت. مشهورترین فعالیت او پس از انقلاب ترانه محبوب «یار دبستانی» از فیلم از فریاد تا ترور بود. در دهه هفتاد که به نظر می‌رسید فضا برای فعالیت کمی بازتر شده، فروغی دست از خلاقیت نکشید و شاید مهم‌ترین اثر او در این دوره که وجه رسمی پیدا کرده بود آهنگ «دچار» با موسیقی فردین خلعتبری از فیلم تندر باشد.

آثار فروغی از جمله «قوزک پا» و «یار دبستانی» همچنان در میان مردم و در هیاهوی موسیقی پاپ دهه هفتاد و هشتاد ایران هنوز هم طرفداران خود را داشت و چه بسا بر شنوندگان او افزوده شده بود. فریدون فروغی اگر چه موقعیت‌های بسیار زیادی برای مهاجرت به خارج کشور و ادامه فعالیت هنری‌اش داشت، اما در ایران ماند و هرگز هوس مهاجرت به سرش نزد و وطن را به غربت ترجیح داد. فروغی پس از این دوران جان فرسای محدودیت و ممنوعیت سرانجام در پنجاه سالگی و خیلی زود بار سفر بست و در روستای قورقورک بوئین زهرای قزوین به خاک سپرده شد.

کد خبر 471449

منبع: ایمنا

کلیدواژه: فریدون فروغی زندگی فریدون فروغی شهر شهروند کلانشهر مدیریت شهری کلانشهرهای جهان حقوق شهروندی نشاط اجتماعی فرهنگ شهروندی توسعه پایدار حکمرانی خوب اداره ارزان شهر شهرداری شهر خلاق فریدون فروغی محدودیت ها تحت تاثیر ترانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۸۲۷۹۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پوچتینو: دیگر خسته شده‌ام

سرمربی آرژانتینی چلسی از سوالات زیاد خبرنگاران درباره آینده‌اش با آبی پوشان خسته شده است. او می‌گوید که فصل بعد هم در چلسی خواهد بود.

به گزارش ایسنا، چلسی در تابستان سال قبل بیش‌ترین هزینه را برای جذب بازیکنان جدید کرد.

مدیریت باشگاه چلسی برای آوردن بازیکنان جدید و بستن یک تیم قدرتمند و مدعی برای پوچتینو دست به ولخرجی زیادی زد با این حال تیم تحت هدایت سرمربی آرژانتینی بدترین نتایج را کسب کرده است.

پیش‌بینی می‌شد که چلسی در فصل جاری حداقل سهمیه لیگ قهرمانان اروپا را به دست آورد اما در شرایط کنونی در رده هشتم جدول رده‌بندی قرار دارد و این باعث شده تا هواداران تیم به شدت به سرمربی آرژانتینی معترض باشند و گمانه‌زنی‌ها درباره اخراج او در تابستان پیش رو زیاد باشد.

به نوشته اسپورت، پوچتینو از سوالات زیاد خبرنگاران درباره آینده‌اش با چلسی عصبانی است.

او درباره این سوال که آیا فصل بعد در تیم خواهد بود؟ گفت: از این شایعات احمقانه خسته شده‌ام. آیا بهتر نیست که بروید از رئیس باشگاه در این باره سوال کنید؟ او به شما می‌گوید که من خواهم بود یا نه.

پوچتینو ادامه داد: من یک سال دیگر با چلسی قرارداد دارم و کسی چیزی به من درباره رفتن و جدایی نگفته است و به همین خاطر فرض من این است که به حضورم در چلسی ادامه خواهم داد و فصل بعد هم  این‌جا هستم.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تلفیق آگاهانه بازیگری و موسیقی در آثار نمایشی
  • رئیس سابق سازمان تیم‌های ملی: بعید می‌دانم با این روند مدال المپیک بگیریم/ دلایل افت فروغی قابل بررسی است
  • ریس سابق سازمان تیم‌های ملی: بعید می‌دانم با این روند مدال المپیک بگیریم/ دلایل افت فروغی قابل بررسی است
  • میدان را برای حضور گروه‌های مردمی در فعالیت پرورشی باز می کنیم
  • تدارک ۳۰ ویژه برنامه در هفته بسیج سازندگی/ فعالیت ۶۰۰ گروه جهادی در گرگان
  • بزرگداشت نیمای آواز ایرانی در چهل و ششمین نشست «آیین آواز»
  • پولاد کیمیایی خواننده «گالیله» شد
  • درباره میوه‌فروشی که ۱۶ سال فکر کردیم «فریدون فروغی» است!
  • وداع مردم خراسان شمالی با پیکر مرحوم عیسی بخشی
  • پوچتینو: دیگر خسته شده‌ام